کیفیت ساختمان ها یکی از مهم ترین دغدغه های حال حاضر وزرات راه و شهرسازی محسوب میشود.BIM به فرایندی گفته میشود که تمامی اطلاعات ساختمانی را از ابتدا تا انتهای فرایند ساخت مدل سازی میکند.پیش از این هیچ یک از راه حل های اعمال شده نتوانسته بود این چنین انتظارات را در راستای ارتقای کیفیت ساختمان ها برآورده کند.
BIM با دیدی کلی به تمامی بعدهای فرایند ساخت و ساختمان توانسته صنعت ساخت و ساز را تا حد زیادی متحول کند و به سمت جلو پیش ببرد.معاون وزیر راه وشهرسازی گفت: وقتی ساختمان با سیستم BIM ساخته میشود، دقیقا میدانیم که چه مراحلی در حال رخ دادن است و اگر مشکل و چالشی هم وجود دارد در جریان این چرخه مربوط به کدام بخش است و به همین دلیل مدلسازی اطلاعات ساختمانی راهکاری کارآمد و به روز برای ارتقای کیفیت ساخت و سازها است.
مظاهریان ادامه داد: در BIM با استقرار مدیریت پروژه هم اجزای ساخت و ساز در جای درست خود قرار میگیرند و هم در مباحثی از جمله بحث نگهداری ساختمان و حتی تخریب و نوسازی ساختمان نیز در این سیستم راهکار وجود دارد.همچنین بخش تکنیکال BIM بخش مهمی است که در این بخش موضوعات اجتماعی و فرهنگی نیز باید موردتوجه قرار بگیرند. مظاهریان با بیان اینکه هیچ یک از راه حلهایی که تاکنون برای نجات صنعت ساختمان مطرح شده به اندازه الگوسازی اطلاعات صنعت ساختمان BIM موفق نبوده است، اظهار کرد: در این مدل از ابتدایی ترین مرحله ساخت و ساز شامل برنامه ریزی تا مستندسازی فعالیتهای ساخت و ساز، تحلیل و آنالیز ساختمانها، مدیریت پروژه، تعمیر و نگهداری ساختمان و حتی تخریب و نوسازی سازه پیشبینی و طراحی شده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی بیان کرد:در آمریکا پیادهسازی مدل BIM از سال ۲۰۰۳ شروع شد. در کشورهایی مثل سنگاپور و بریتانیا و فنلاند نیز الگوهای خوبی وجود دارد که ایران باید از آنها درس آموزی لازم را داشته باشد تا بتواند فاصله خود را در این زمینه با دنیا به حداقل برساند. مظاهریان گفت:در انگلستان از سال ۲۰۱۶ استفاده از BIM در ساختمانهای دولتی اجبار شد. همچنین اگر این فاصله با دنیا را در امر BIM کوتاه نکنیم حتی مصالح ساختمانی ما و سایر صنایعی که در امر ساخت و ساز مورد استفاده قرار میگیرند در دنیا دیده نمیشوند و با این وضعیت حتی اگر بهترین در و پنجره و سایر محصولات ساختمانی ساخته شوند بازاری در دنیا نخواهند داشت. به این معنا حتی سیمان و سایر مصالح ساختمانی نیز از قرار گرفتن در بازار بینالمللی برای فروش باز میمانند. معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی بیمهها را نیز از الزامات صنعت ساخت و ساز و نظام مسوولیت عنوان کرد و گفت: به نظر میرسد بیمه یکی از حلقههای مفقوده صنعت ساخت و ساز است که باید روی این موضوع، اقدامات لازم انجام گیرد. وی تصریح کرد: به دلیل اهمیت بیمه در ارتقای کیفیت ساخت و سازها، وزارت راه و شهرسازی نیز در اصلاح آیین نامه و اصلاح قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان آن را مورد توجه ویژه قرار داده است.